Wat is de rol van gas als transitie-energie?

Zonne-, wind- en andere hernieuwbare energie vormen een groene en duurzame oplossing voor morgen. Maar omschakelen naar een koolstofvrije wereld doen we niet van de ene dag op de andere. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de energietoevoer constant blijft wanneer de zon niet schijnt? En hoe kunnen we garanderen dat energie betaalbaar blijft voor elk gezin en bedrijf?

De huidige gasinfrastructuur biedt de flexibiliteit en opslagmogelijkheden om de pieken en dalen in onze energievraag op te vangen of aan te vullen wanneer groene stroom dat niet kan. Bovendien wordt gas steeds groener. Deze transitie-energie kan ons dus zeker helpen om sneller én comfortabeler over te schakelen op hernieuwbare energie.

Voordelen

De ideale combinatie met hernieuwbare energie.

  • Gas is flexibel inzetbaar terwijl de toevoer van hernieuwbare energie zoals zonne- of windenergie nooit constant is. Op die momenten is gas de perfecte aanvulling: energie-efficiënt, groen en betaalbaar.
  • Heel wat gastoepassingen werken al in combinatie met hernieuwbare energie: zonneboiler, warmtepomp, hybride ketel, brandstofcel, etc.

Gas blijft een belangrijk component in de toekomstige energiemix.

  • Moderne gastoestellen zijn nu al een duurzame oplossing om snel en efficiënt energie te besparen. Zo daalt je CO2-uitstoot en draag je bij aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat.
  • Zeker voor verwarming is én blijft gas de meest logische en betaalbare keuze. Als je een oude gasketel vervangt door een nieuw exemplaar ontvang je bovendien een premie van Gas.be.
17.05.2019

De luchtvervuiling tegengaan? Samen met gas!

De verkiezingen komen eraan. Een thema dat bij de meeste politici en beleidsmakers hoog op de agenda staat is ongetwijfeld het klimaat.

Lees meer

CO2 vervuiling

16.05.2019

Op aardgas rijden, de beste optie voor steeds meer Waalse burgers en bedrijven.

Vier jaar nadat Enora het eerste CNG-station heeft geopend, schakelen de belangrijkste CNG-leveranciers een tandje hoger om het netwerk in Walloniƫ versneld uit te bouwen.

Lees meer

13.05.2019

Industrie bepaalt mee het succes van de energietransitie.

Belgen investeren steeds meer in duurzame energieoplossingen. Maar volstaat onze bijdrage?

Lees meer

Meer blogartikelen